Boeken voor het vervolgen van de gitaarlessen. Studie boeken (methodes):

Methodes zijn lesboeken van waaruit je alle aspecten van het gitaarspelen in een logische systematische volgorde aanleert. "Mijn eerste noten en akkoorden op gitaar", "The first guitar Milestone" van Eythorsson is hier een voorbeeld van. Daarbij zul je bemerkt hebben dat de ene methode de andere niet is. De sterkste kanten van het ene boek combineren met die van het andere boek leidt meestal tot het beste resultaat. Vandaar dat ik vaak verschillende methodes naast elkaar gebruik.
De methode van Eyþór Þorláksson is een methode die ik gebruik als je naast “Mijn eerste noten en akoorden” ook de “First Guitar Milstone” hebt doorlopen.

Studieboeken (etudes):

Naast methodes kun je z.g.n. etude bundels gebruiken om je spel verder te perfectioneren. Het lukt componisten altijd weer om prachtige stukken te maken waarin tevens een moeilijk technisch aspect beoefend kan worden. Het onderstaande boek is hier een goed voorbeeld van.

Melodische etuden opus 60 Matteo Carcassi  Klik op de link om het boek te downloaden.

Een bijzonder en redelijk recent (2001) voorbeeld van een etude bundel is het volgende boek.

20 Lettres pour guitare solo van Roland Dyens uitgegeven bij Editions Henry Lemoine.
Je vindt hier naast klassiek aandoende stukken ook jazzy composities en avantgardistisch materiaal. Met de bijbehorende cd raak je snel thuis in de meest uiteenlopende stijlen die mogelijk zijn op een klassieke gitaar. Een absolute aanrader als je de grenzen van je instrument wilt verkennen.

Collecties:

Collecties brengen mooie composities van vele verschillende componisten samen, vaak oplopend in moeilijkheids graad. Guitarmoment deel 1, 2, 3 en 4 van de IJslandse gitaarschool zijn hier een goed voorbeeld van. De 4 delen (119 pagina’s) zijn in één keer te downloaden door op de link te klikken.

Guitarinstrumentals is een collectie met gitaarmuziek in verschillende stijlen. Renaissance, Barok, Klassiek, Romantiek, Ragtime - Blues - Folk, Jazz - Bossa Nova, Rock 'n' Roll, Rock - Pop - Reggae. Per hoofdstukje loopt de moeilijkheidsgraad op. Door toevoeging van gitaar tabs is het boekje zeer toegankelijk. Op dit moment is het boekje alleen nog tweedehands te krijgen via Internet.

Flamenco:

Voor het aanleren van de specifieke flamenco gitaarstijl kun je het beste dit boek aanschaffen als je al redelijk ver met het klassiek gitaar spel gevorderd bent.
Juan Martin's Guitar Method, El Arte Flamenco de la Guitarra, United Music Publishers Ltd.
Dit boek munt uit in gedetailleerde notatie en uitleg. Als je dit boek doorgewerkt hebt ben je bekend met de specifieke ritmische structuren en de daarbij behorende technieken, die deze stijl kenmerkt, zodat je met andere boeken ook veel beter uit de voeten kunt.

Een goed vervolg op dit boek is "Toques Flamencos"van Paco Peña.

Jazz standards en Bossa-Nova:

Wil je Jazz solo arrangementen op klassiek gitaar leren spelen download dan het boek: How to play Jazz standards on classical guitar.

Diversen:

Belangrijke composities waarvan de vingerzettingen door mij zijn aangepast en transcripties van bekend repertoire  kun je vinden op de pagina Guitartranscriptions van de downloadpagina.

Composities van mij zelf kun je vinden bij downloads onder Guitar compositions and arrangements

 

The above creative commons license applies to all downloads from this website.
Op alle downloads van deze website is de bovenstaande creative commons licentie van toepassing.

Interesse gewekt?

Wil je genieten van mijn gitaarspel op locatie vraag dan vrijblijvend naar de mogelijkheden.
Contact
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram