Luitlessen

Iets over de luit en luit lessen.

Op het schilderij hiernaast zie je mij afgebeeld met een Barokluit. Als je op het audio bestand er onder klikt hoor je mij op dit schitterende instrument spelen. Naast de Barokluit kun je ook les krijgen op de Renaissanceluit. Doorgaans beginnen leerlingen op deze instrumenten nadat ze al enige jaren klassiek gitaarles hebben gehad en zich bijzonder aangetrokken voelen door Renaissance en Barok muziek. Maar eerst gitaarlessen volgen is beslist geen voorwaarde! Om de muziek voor deze instrumenten te kunnen spelen leer je ook de tabulaturen lezen uit die tijd. Op zich verschilt het principe hiervan niet zo veel van de vele tabulaturen die je op internet tegen komt. Het ziet er alleen wel anders uit. Op zich is het leren lezen van deze oude handschriften niet heel moeilijk. Dat is goed te leren. Het luitspelen zelf is behoorlijk moeilijk. Maar laat je daar niet door weerhouden als je het instrument er onweerstaanbaar mooi vindt uitzien en je weg bent van de klank. Technisch verschilt het luitspelen heel veel van klassiek gitaarspelen. Voor de rechterhand principes heb ik de volgende oefeningen gemaakt voor degenen die al klassiek gitaarspelen. Verder zul je op deze site niet veel extra studie materiaal voor dit instrument vinden, daar er niet zo veel leerlingen zijn, die luitlessen volgen. Mijn eigen composities voor de gevorderde luitist kun je vinden op de downloadpagina onder Luit manuscripten.

Meer Luitmanuscripten
Opmerking: Als je luitlessen zou willen uitproberen alvorens een luit aan te schaffen, kan ik je tijdelijk een luit ter beschikking stellen.
The above creative commons license applies to all downloads from this website.
Op alle downloads van deze website is de bovenstaande creative commons licentie van toepassing.

Interesse gewekt?

Wil je genieten van mijn gitaarspel op locatie vraag dan vrijblijvend naar de mogelijkheden.
Contact
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram